Monday, 31 December 2012

Ouch fever..

Demam + selsema + batuk..ouhho itu pakej menarik kan..badan masih xserasi kt tempat baru..ni 1st selsema tahun ni..da akhir thun baru batuk n selsema.yeah gud gurl..
Semalam xwape cihat lg..
Awini sangat cihat..yeaayy..!after 2weeks sakit..bangun pagi pd hari last 2012 akhirnye cihat pun..:-) tp arini ujan lebat..abes basah nek moto dtg keja td..pdahal da pkai bju ujan tu.mm..

Sunday, 30 December 2012

wat a boring day..

Salam n hye dear2 ku syg...

morning shift today.keje sowang2...argghh buhsan tahap xtau nak cakap apa sebab kerja kat tempat baru ni sangat2 la x buzy..so i jadi la macam orang lazy.heheh..so kena la pandai2 cari kerja spya x bosan kan..
Skang aku dalam proses update nombor2 telefon klinik desa..

Thursday, 27 December 2012

Salam windu korang..

Salam n hye..
My 1st entry using my phone..alhamdulillah aritu aku da selamat smpai kt umh merempit ngn moto..hee klo dulu aku ngn housemate g kb dr kuala krai dalam 1jam30mnit gak..tp aritu aku bjya smpai kt umh tok di chabng empat tok mek ngah dlm mase 1jam10minit jek..!waahahaa..bangga tul aku mase tu..gile laju aku bwk moto kn..!:-P. En.jojo pn xcaya aku bwk mcm tu..sue yg nek kete pn xsmpt nk kejar aku..hohiho..
Alhamdulillah sume selamat..& beessttt sgt korang bwk motor jejauh macam tu..smooth je perjalanan petang tu..siyes!!
Naseb aku mmg baik sbb pada petang jumaat yg indah tu,aku x jmpe pun ngan lori2 balak yg besar gedabak yg sgt menakutkan tu..yg biasa klo nek kete ngn murni aka my exhousemate aku nk g ke kB,byk sgt lori kt jalan kuala krai-kb tu..which kitorang blh ciap kira lg lori tu wape bijik..huhu..mungkin juga berkat doa seorang ibu..ye doa ibu saya yg tlh mmbantu memudahkn perjalanan ptg tu..

Now..aku ngh kerja morning shift.2minggu pertama aku kerja divided.minggu ni masuk shift.da 2 minggu lebey kt cini..masih dalam proses sesuaikan diri dengan suasana baru kat cini..here I am..at hos.tumpat..=)
Weee..next week da msuk tahun baru 2013 kn?ape impian untuk 2013? dan 1/Jan/2013..is mom's bday..!mm nk bagi hadiah ape ya..?heeeh..
Ok tu je la dlu,daa..

Friday, 7 December 2012

Papai dear HKK..

Salam jumaat n hye..
Arini last day aku bertugas di HKK...gudbye hkk..i'll be leaving u..n i will goink to mish all da memories here..ouh my mama 2 hari lepas lagi da tepon tanya bila aku balik??huhu xsabar ma nie...

Perasaaan ku bercampur baur..semalam kan khamis, arini ngn esok opis da close. so semalam sempatla ke pejabat pentadbiran untuk bersalam-salaman ngan geng pentadbiran..sebak & cedey sangat..xmo pun nanges sebenarnya..aku tahankan je perasaan sebak tu,tapi bila last2 tu, aku bersalam ngn kakyah avon..terus aku nanges..huuhuuu sebak sangat....-_- maluuu..

Harini pula last kerja kat cini, kul 1 tengah hari ni geng pkp akan wat makan2 cikit ntok aku..mm..
abes keje kul2 ptg ni, terus lah aku berangkat..xbanyak pn barang,cuma barang keperluan,baju2,bantal busyuk,n hadiah yang dorang bagi jelah..barang2 tu sume aku tumpang kat dalam kete housemate baru,Suraya..(serius die baik sgt2.....:)) dan aku pula merempit ngan ego putihku...huhu ni 1st time aku balik kg ngan moto..xpe safura,belajar berdikari kan..ni 1st and last lah kan..harap sume berjalan lancar..moga sume selamat..takoot jugak nak bawak moto jejauh ni...
"semoga Allah lindungi aku dari segala kecelakaan..amin"(:

Wednesday, 28 November 2012

posting to Hospital Tumpat.wah rezeki!

Salam h hye kamoo2 sume...:D

Arini keje pagi..awal pagi,baru jam 7.10 pagi lg aku dah dikejutkan ngan kring3x dari kak waida..housemate baru aku..as a Pa kpd boss,mstila brita baru dia akan tau dulu kan..dan kebetulan plk brita tu psal aku..as housemate yang baik ati..^_^(hee tenkiu kakak.. sbb bgtau,,sorok2 die bwk turun surat tu g tunjuk kt aku..o_o),
ouh..Siti Nosapuyaa dapat tukar..ke Hospital Tumpat..mati2 aku xpcaya...beriya aku ingat die saje je nak maenkn aku pepagi nih kan..hUHuhu..rupenye bila dia bawk turun surat, tengok ade name aku..

saH!mmg betul ade name aku kat citu.mmg aku dah dapat bertukar laa...berkuatkuasa 1.Disember ni..dan pkp lelaki yang datang lapor diri semalam tu memang pengganti aku lh..beriya orang laen yang nak bertukar,aku plk yang langsung x peduli ni yang dapat dulu..wuwuwu....
Ape citer ngan katil baru, tilam dan kabinet tb baru ntok umah sewa tu sume?huuu naseblaa badan kan..rugi lg aku..-_-
Tp xapelah..mungkin ade hikmah di sebalik sume nie kannn...?Takdir ALLAH kan indah..:)

Monday, 26 November 2012

Yumi & Yuyu hilang.. :(

Salam sume..hye..!
Pagi tadi balik keje kul7..
dalam kul 8pagi my mum's called. Mata baru jer nak terlelap..
Then ma ckp.."Long..yumi ngan yuyu dah xde.."
pelik jer ayat mum..then aku tnye laa.."ha xde pegi mane..??"
rupenya xade sebab hilang..kena curi..!ngan sangkar skali kena curik jugak....
haila camane la leh kena curi ni..ma ckp pagi2 subuh tadi ma ade terdengar bunyi motor benti dpn umah..bila jenguk tgk xde sape..rupenye inila jadahnyer..
eiy sape punyer keje la jahat sangat ni...apela budak2 zaman skarang ni perangai jahat sangat...
aishhh geram + cedih+sakit ati+wisau....
Apela baby2 aku mamam arini..?si penjahat yang kidnap baby aku tu kasi dorang mkn x..?bagi mkn ape?haa ciannyer dorang.... :'( mAne nak carik dorang.....
sape yang jahat sgt tue,tlg laa pulangkan balik yumi ngan yuyu aku tue... :'(

yuyu n yumi
gambar mase beraya ngan yumi..

Haaa...cedih..
Mm korang,,,sesape yg ade tjumpe/ternampak ngan yumi n yuyu aku kt memane..tlg gtau aku..

Tuesday, 20 November 2012

sukarelawan aman palestin?

Salam n hye..
Ye malam ni sy berjaya mendaftarkan diri sebagai sukarelawan aman palestin...yeay alhamdulillah..! sy sungguh sedih dan sebak melihat update2 difacebook tentang kezaliman isreal dan kesengsaraan rakyat palestin.
Sungguh saya menangis melihat mereka dizalimi sebegitu.Itu semua sungguh mendorong saya melakukan ini..walaupun usaha ini tidak sebesar mana,namun saya berdoa agar ianya dapat jua membantu mereka disana sedikit sebanyak..Insyaallah
Video dibawah sungguh meruntun hati...

Jum teman.. :) kita membantu mereka,saudara2 seislam kita..cikit2 xpe..rm1 pun xpe..yang penting dalam hati kita, kita "IKHLAS" membantu mereka..Cristiano Ronaldo pun boleh melelong kasut emasnya dan hasil jualan disalurkan untuk membantu rakyat palestin,apatah lagi kita saudara seislam mereka..
Melalui AMANPALESTIN.NET..selain menderma melalui akaun bank..derma ikhlas ini boleh juga di buat melalui SMS..cukup mudah dan senangkan..^_^

caranya.. taipkan PALESTIN<jarakkan>10,jika rm10
                         (nilai 10,5,3,1) dan hantarkan sms sumbangan ikhlas kita ke 39111.

tu je nak share malam ni..nite2 & salam..

Thursday, 15 November 2012

3 biji katil bujang da smpai

Salam..
Start from the next month,my housemate da xtinggal ngan aku lg.huuu dia da nak pindah balik nogori..Lepas setahun lebih duk cini, akhirnya dapat jugak dia posting,19 nov ni akan lapor diri kat Jab Kesihatan  Negeri, N.9.
Mm cedeyy.. banyak kenangan kite sesame kt cini kan..:( tinggal la i sensowang..so kena la i cari housemate baru kan..
So alang2 tinggal sorang dan rumah tu da bayank banyak kelengkapan asas..dan terdetik di otak geliga aku..tingg....hehee..rumah ni akan jadi rumah sewaan aku.then aku akan lengkapkan bilik di setiap umah ni dengan perabot asas such as katil,tilam,kipas,dan almari kecik tmpat letak baju..kat dapur tu semua dah lengkap..peti sejuk,dapur dan sebagainya..tV kat ruang tamu dah ada..cuma kt luar tu je xde sofa lg..emm perlu ker sofa..ke xperlu ye..mm nnti dulu lah tang sofa tu.yang penting setiap bilik tu lengkap. 
Dan 2 bilik yang xberpenghuni tu akan aku carikan penyewa..dan aku akan up kan cikit harga sewaan tu.untung x untung pun..lepas setahun disewakan baru la akan balik modal kot.semalam beli 3katil dan 2tilam da nak cecah 900..blum lg di kira kos kelengkapan bilik ntok lain2 peralatan seperti kipas,almari..skang aku confius nk bg sewa wape..150 ke160 ke 180 sebilik? sebabnya,,semua perabot kat bilik tu aku baru beli,katil baru,tilam baru..semua baru..peti sejuk n dapur pun aku baru je beli thun lepas..kt umah ni leh kira ok la bg bujang..rumah pun baru n kawasan perumahan ni pun selamat dan masih kira baru gak la.pndek kata smua tiptop lah.haha.kalau aku tinggal sensorang pun macam unworthy jek..yela aku kan pantang asek balik kg je walaupun dapat sehari off..

ni la dia..katil die cantik sebab kayu solid. 2 bentuk yg sama.satu agi bentuk lain.yang len tu kot aku punyer.huu


Ni la ghopanya katil2 tu pas uncle kedai tu ciap pasang.bersepah semua kt ruang tamu.huu


Wednesday, 7 November 2012

Salam hye sume...

biasenya klo aku off balik kg ni..jarang sekali aku akan update blog..sebabnye malas bukak laptop dan terkial2 cari line tenet..yeahh line tenet kt kaw umah aku ni tersangatla xcumel dan menyampah..-_- banyak sangat pokok2 kayu kat cini kot..huu

Tapi pagi ni aku rase wajin bukak sebab buhsan taktau nk buat ape..eh laju pulak line tenet ni..boleyla update blog..sebenarnye xde la cite menarik sangat pun..
tau x mase 1st day aku balik umh aritu,aku terbawak balik kunci umah housemate aku..!pastu xpasal terpaksa die datang amik kt cini..drive 2jam semata2 ntok amek kunci umh...cian die..compem die bengang ngan aku kan..hihi..sowiii ssangat..i memang xsengaja.!apedaa aku ni..mm pastu aku tnggu la housemate tu kt kB.then bwk la die jenjalan lanje kfc..malam tu aku suh die tido umh aku jela..esok nyer baru balik Kk..

Kalau hari aku off dan en.jojo pun off jgk..mestila kerja aku kuar shopping, dating n jenjalan..duit ciput je tapi asek nak abeskan duit jer..naseb baik en.jojo setia je ngikut aku nk g memane..heheh cian die..tp waloupun gtu,still akn kitorg spent ntok saving jgk cikit..hee
Mm semalam smpat g jakeL..beli kain lycra (eh tul ke eja tu?) ntok buat anak tudung..4 wrna n 4jenis kain..aku bli 1meter or 1/2meter je dulu..sebagai permulaan..kn nk try dulu kn..klo beli banyak kang rugi..yela 1meter je da rm15 kot..itu pun yg hrga murh dah tu..emm klo aku bukak niaga inner tudung ade orng nak beli x ye??klo kat butik,harga inner tu mahal..heheh kebetulan,cousin aka my abang aku mmg ada amek tempahan mnjait inner ntok mak datin yg jual inner tu kat butik dia..so aku pun suh la Elo jaitkan ntok aku jugak..:D

Dan 2 hari lepas da stat sPM kn?ouh i wish selamat ber'Exam ntok adik2 yg tengah Spm taun ni..jawab soalan btul2 tau..baca ngan teliti dan enjoy ur exam.aku pun baru perasan spm ni da stat bile jiran aku xleh dtg umh sebab sibuk nak study katanye. Baru ingt nak ajak die buat cheese tart..heheh..

Tuesday, 23 October 2012

misi saving duet berjaya.

Pagi tadi blik keje teros tido kejap..arini last keje shift malam n ecok pagi da buleh blik kg...hooreyy...!mm tengah hari tadi sambil xtau nak buat,sambil kemas beg ntok blik esok..so teringat plk kt niat aku yang nk g bank smlm tp xpegi2 pun agi...smbil nak simpan ckit wit gaji,bek la jgk msukkn skali yg dalam tabung kn..bila di kira2..cukup la rm100..tu da campur ngn syiling 10cen,20cen.50cen,singgit n spuluh inggit...:p
hahaa da byk jgk la tu kn..sebelum ni bile dah byk syiling,aku msti g tukar kt koop or kantin hospital..ni malas lah nk g opis..bek terus g msuk bank jer..so rm100 masuk Tabung Haji,rm100 lg msuk Asb..mm xpela smpan ckit pun..lame2 nnt byk kn.semangat menabung menyala2..haha

Bosan n sunyi xterkira asenye hari ni..en.jojo majuk n marah kt aku...:(
housemate plk da blik kg..Arrghh tension tul...'-_-
udah2 laa majuk b...

Sunday, 14 October 2012

mm penat jalan2..

Salam..
just comin back from kB wit my housemate.. pas jam 2 ptg td,abes shift,teros kitorg bertolak g kB..temani housemate beli kain sutera batik n kopok ntok die wat balik kampung die nnt..aku x beli sangat pun..beli towel je sehelai kt tesco sebab ade offer murah dan cantik dan sebab kain dia tebal..

ahh lega asenya dapat peluk bantul busyuk skang ni...-_- 
sebab penat ngat kaki berjalan2 tadi..huu
ok kejap lagi bulehla titoo ngan tenang..sebab badan pun da penat kn..2-3 ari lepas aku tak lena titoo malam..lepas abes keje shift malam macam tu la situasinya..jd burung hantu..harap malam ni pat tido ngn aman damai.fuhh..jum baca doa tido sume..;p 


source pic :tq to mr.google.


nanitee..!

Cuti Umum,Cuti Umum Dan Cuti Umum......


Bersua kembali kite kali ini....heheheheh...entry kali n nk gtau psal cuti umum daaa....."hoihoihoi ape psal plak neh tetibe cuti umum neh?????"...haaaa jgn gelojoh,sbar sbar.....ngh ari td aku biase lah,belek punye belek mke buku yg aku punye en...tibe tibe trbace laaaa post dari en paper Sinar Harian nehhh....dorang gtau yang jeng jeng jeng jeng...........pppperghhhhhh suspen je ko nok....ahakahakahak....drg gtau laaa yang Kelantan umum cuti peristiwa sempena final piala Malaysia tuh...."Ha????biaq betoi????"...betoilaaaaa...talak tipu maaaa.....



KOTA BHARU - Kerajaan Negeri Kelantan mengumumkan 21 Oktober ini sebagai cuti peristiwa atas kejayaan The Red Warriors mara ke perlawanan akhir Piala Malaysia musim ini.

''Perkara ini diumumkan oleh Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Insan, Belia, Sukan dan NGO negeri, Datuk Abdul Fattah Mahmood pada sidang media di kediaman rasmi Menteri Besar, JKR10 di sini, hari ini''

Setelah mendapat persetujuan Menteri Besar, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat, maka kerajaan negeri bersetuju memberi cuti peristiwa kepada rakyat Kelantan.

"Kita mahu penyokong setia Kelantan pergi dan pulang tidak dalam keadaan tergesa-gesa. Insya-ALLAH, semoga Kelantan dapat membawa pulang Piala Malaysia ke negeri ini sekali lagi," katanya...


(EHSAN DARI SINAR HARIAN 14 Oktober 2012 Final Piala Malaysia: Kelantan umum cuti peristiwa)



Jadi 21 Oktober n Kelantan cuti umum...kepada kaki2 cuti,konpem konpem berita n disambut dengan perasaan gembira tak terkira...termasuklaaaaa yang ngah sedang berblog neh....kuang kuang kuang..........








Saturday, 13 October 2012


Salam Sabtu yang da xbrape Sabtu lg dah....


Hye uolls...

Fuhhh...pejam celik pejam celik da nk abes da ari minggu haa...kureng dari dua minggu lagi da nak beraya korban da pulop kan...hurrrmmm...aku masih lagi dengan kerje2 ku yang xsberapa n en...mmmm ok,kite lupekan lah yg nk beraya haji 2..hehehe...yang aku nk highlight kt cni n perkara yang baru je berlaku semalam...cer teka???cer teka???...hahahah yeahhhhh bettuuullll....jawapannye Perlawanan Akhir Piala Malaysia 2012....pada 20hb 10 2012 yang da xberapa nak jauh da..pasukan Kelantan layak ke pentas akhir setelah berjaya menewaskan pasukan Selangor..dup dap dup dap ha jantung aku semalam...nsib baik xkena heart attack..nauzubillah..tp dgr kate ade penyokong kelantan kena serangan jantung smalm....mse tengok bola kt stadium Shah Alam mlm td....meninggal dunia....Al-Fatihah lah untuk arwah..ajal xkire d mane-mane yea...banyak2 laaa brbuat amalan....eh da mcm ustazah da plak ha....newey,tahniah lah untuk pasukan kelantan kerana melayakkan sekali lg ke pantas akhir....konpem konpem penuh plak la stadium nnt..mane tak nye,org kg arini sumenye da brciap sedia da sumer....nk pergi tengok scara live...ntok bg sokongan padu katekann....pape pn kite layan gambar2 kt bawah dluuu......llllaaaayaaaaannnn....





                                                      orang kuat The Red Warriors



yg n plak Bojan Hodak,selaku jurulatih 


inilah gaya si Ghaddar setelah menjaringkan gol pertama


yang ini plak penjaring gol kedua,Piya..tp dalam gmbar kt ats dia pkai jersey Safiq no8...mgkin wt kenangan laaaaa tuh ngn pihak lwn 2...


oupsss tidak lupe jugak pada abg ensem neh,hehehe...Khairul Fahmi...klo dia tak ade smalm mmg konpem                     
banyak jgk gol Selangor dapat smalm.....




Kite layan video plak....


















Friday, 12 October 2012

salam Jumaat...

Hype..! salam sume...

Today i'm working on evening shift...sebab arini kan cuti hujung miggu minggu..so my work is not as busy as usual..
Jadi sempatlah jugak aku baca paper n bebelog kn..Mm aku tertarik ngan rencana yang ditulis oleh Prof Madya Datuk Dr. Mohd Asri kt dalam sinar harian yang aku baca kejap tadi..
Mari aku kongcikn bbrpa ayat yang menarik hati aku ni..
sharing is caring kn..:)

`Rahsia insan'
~Insan yang baik ialah insan yang hubungannya dengan ALLAH sangat indah, melebihi apa yang disangka oleh manusia. Sesiapa yang baik hubungannya dengan ALLAH, maka ALLAH akan membaiki urusannya. Namun dalam pergaulan sesama insan, kita tidak disuruh oleh Islam untuk mencari rahsia peribadi orang lain. Bahkan kita diharamkan menyingkap keaiban yang disembunyikan oleh seseorang. Kita menilai manusia apa yang zahir sahaja. Adapun urusan batinnya, itu antara dia dengan ALLAH. Batin yang baik akan melahirkan akhlak yang baik. Namun tidak dinafikan, ada batin yang jahat, tetapi berpura-pura baik pada zahirnya. Adapun kita hanya mampu menilai yang zahir, urusan rahsia batin seseorang akan dinilai oleh Tuhan. Justeru, kita berdoa agar batin dan zahir kita, kesemuanya dinilai baik disisi Tuhan. ALLAH Maha Mengetahui yang nyata dan tersembunyi.~  
:')
Wallahualam..

Monday, 8 October 2012

8th.Oct.2012


salam n hye there..

Happy 7th anniversary to u and me...!hailaa da msuk thun ke7..


~To the beautiful couple in all the land,
May our anniversary be Happy and Grand.
Happy Anniversary..~

Moga di permudahkan Allah s.w.t rezeki dan jodoh buat kita..insyaallah..amin.

Saturday, 22 September 2012

Jadian..

Salam..hye all...!buat ape tue..
cini ujan..langit mendung xbermaya..-_-

Dengar lagu jumm..~Jadian- the jUnasmonkey~


Bile dengar lagu nie kan..mesti ingat mase zaman cintan2 mase blaja dulu..mase en.jojo ngah dok tackle2..mase baru2 nak kenal tuu..

aku ni kn si penggila yellOw colour,so aku suke sgt pkai baju kurung warna kuning,tudung kuning,thsirt warna kuning,towel kuning,malah selipar g cafe pun warna kuning,gelang pun warna kuning..stokin g class pun kuning jugak.bile da mcam tu,slalu la aku kena perli ngn dia kan..mulalah muka merah malu2..bila jalan pula tunduk jer sebab tahan malu..hahah..!apatah lagi bila saat mata bertentang mata...blushing la malu...:o 

Alkisah..ni citer part lain..penah sekali tu aku jalan kat susur gajah baru balik dari class ngan bff aku,emie falisa..semester berapa aku lupe dah..mase tu aku pakai baju kurung merah makngah yang ada corak bunga kuning..so aku match ngn tudung kuning..kuning bukan kunoing kuning cair tau..tapi kuning yang memang kuning tul2 tu.then stokin pun aku pkai stokin warna kuning jugak...
Pastu masa ngah jalan nak balik ade sorang tu kt blakang tegur aku..'striking nye stokin pun kuning.. baju die merah kuning...macam bendera selangaor jer..!' hahh berdesup telinga aku dengar.. pantas aku toleh belakang....oup dorg pun macam serba slah sebab aku da pandang semacam.ntah sape dia, aku xkenalpun...malunyer aku bile dorg cakap pakaian tu macam bendera pulak..geram pun ade..-_-
lepas pada kejadian tu kan...aku da xpakai macam tu lagi...haha!malu beb kena tegur mcm tu..iskk2...fanatik kuning sangat sush jugak kn..apedaa..
tapi skarang aku da kurangkan obses pada warna kuning dah..tp cadar aku still jugak warna kuning lagi..huu...
oklah cukuplah citer..da magrib dah..
daa..

Aku terima nikahnya...

Salam dear...
ya..saya da dapat ini..sila jangan salah phm..bukan saya dah diakad nikah kan..:)

Tapi dengan rasa kasihnya en.jojo memberikan buku ~Aku terima nikahnya~ ini as a special gift for me..yeaah dis book really means to me.thanks a lot dear..!


Buku ini aku terjumpa secara xsengaja masa bulan ramadhan lepas..masa tu terbukak laman ustaz Hasrizal ni..masa tu tengah kabur2 dan tak pernah bukak laman ni lagi sebelom2 ni..so bila da jmpa,,rasa tercuit hati nak baca buku ni..

Apekah yang menariknya buku yang femes emes ni..?so aku bgtau la kt en.jojo yang aku nak buku ni..bila die tanya sape penulisnya..aku cakap..ntahla saifulislam rasanya..!die cakap nanti aku balik kg la kite g beli sama2..mm..
haa pastu xtau pulak aku yang dia akan pegi belikan awal2 malah ciap suh pekerja kt SMO tu bungkus cantik2 lagi sebelom aku balik kg aritu..huuu..waaah suprise..! >_<

Sengih manjang la aku..terharu tu haruslah..sampai menitis airmata ni sambil peluk buku tu..:') 
thee nak bukak bungkusan tu pn rase sayang tau...


Buku ni memang sangat2 sesuai  ntok yang korang yang ngah bercinta,ngah rancang nak kawen,yang ngah cari pasangan ke..atau baru melangkah ke gerbang perkahwinan ker... Eh silap2x,,semua manusia yang ada pasangan hidup perlu baca baca buku ni..banyak pengajaran dan ilmu yang dicurah dalam buku ni dan sgt2 bermanfaat...banyak kesedaran yang dapat  aku kutip.Niat aritu buku ni nak buat sebagai hantaran masa kahwin,,tapi lambat lagi lah kena tunggu kan..so aku redha jelaa baca dulu buku ni.. :p so kalau pasni nak kawen, kena cari buku menarik yang lain lah..

Aku da 2x abes baca buku ni..skarang buku ade ngn en.jojo..giliran dia pulak baca.,lelaki pun xterkecuali perlu baca,sebab buku ni bukan buku untuk perempuan je,tp untuk semua.. khatamkan buku tu sampai abes eyh..

so dear all..yang baru nak tawen tu, i suggest beli dan bacalah buku ni as a panduan hidup berumahtangga..comfirm x rugi.. :)



Saturday, 15 September 2012

prince william and kate middleton!

waah...


Setiap kile tengok tb dan ade berita psal kedatangan kerabat diraja ni kt malaysia...sengih manjang je aku tengok brita tu..Aloloor sweet nyer..suke3x...:p
welcome to our country..! >_<

Friday, 14 September 2012

^_^

hye all ...sy super duper hepi minggu ni..sebb my mimo da lahirkn 4ekor kitten yg kecik n kiut miut..!huhuuu smpai nk bkk belog pn xsempat...haha menipi menipu.....!
btw mmg bulan ni bizi sebab renovate pasang jubin kt dpn umh n bilik air luar..so aku la yg plg sibuk konunnyer...hohoo..
semalam aku amek cuti tahunan..ok skang tinggal 20 or 21 hari jer lagi cuti tahunan aku yang tinggal..haa yang tahun ni aku tak usik lg tau..lappy ade kt umah kt kg..saja tadi tinggal sebab susah ak wa balik cini..yela kan nek bus je datang cini..so nk upload gambar xbuleh laa..
emm k laa smapi cini dulu,
daa..

Wednesday, 5 September 2012

Segmen Up Follower & Tambah Kenalan Part 3..

Salam n hye sume.. 
saya lah budak baru nak belajar..


Ni first time aku join segmen macam ni..hee
almaklumlah..aku ni xberapa nk pandai nak follow segmen ni..huhu..da tua baru blajar..malu..-_-
Jumla kawan2 kite join sumeee....

klik kt bawah ni meh..

                                   Segmen Up fOLLOWer & tambAh kEnalan part3



Bil follower saya : 10 orang..-_-
Negeri asal : Kelantan Darul Naim

ok done itu saja nk gtau..salam kenalan !muahh..haha ;D




Tuesday, 4 September 2012

jumpe ini..

Assalamualaikum skali agi..

saya jmpa satu ayat ni.. mari bacakan sama2..

"don't wonder why Allah s.w.t doesn't grant our wishes immediately.
 But rather give thanks that He doesn't punish us immediately for all of our mistakes..."
 
=)
 
ok, pasti ade hikmah pada setiap yang Allah tentukan..walaupun kita slalu xfaham dan selalu pertikaikan..:) sama2lah kita tebalkan sifat sabar walaupun saya ni slalu x kuat kesabarannye.kan en.jojo..?huhu

Salam..

Semalam aku kerja shift pagi+mlm..tp pagi tu cuma ot jer sampai jam12 tengah hari aje..pastu gerak g kB ngn housemate n sepupu die..aku jd cam tourist guide ler..hihi
bawak spupu housemate jalan2 kt kB,bawak gi pasar Siti Khadijah beli batik sutera..,bergambar kt pintu gerbang,pastu g pantai PCB..weee jmpe pantai....
Sutera batik tu mmglah cantik..mmg xleh nafi..secantik harga2nye..i da mula simpan angan2 nk beli 1 yg corak rama2 tu..cantik sangat sebab ade batu2 permata lg..mm..konon nk g pasar tu 5 minit je..tup2 2-3jam jugak tersadai sebab terleka pilih kain sutera tu..tapi aku xbeli pun,housemate jer yang beli ntok makcik die yg pesan 7pasang.itu pun nak beli lagi..tapi masa xsempat..

Pas sopping sutera batik tu..kitorg bgambar kt pintu gerbang yang dekat ngan restoran Nasi Ulam yg fames emes tu..haa last dapat jugak aku bergambar kt pintu gerbang kt kb tu..heheh berposing macam pelancong asing padahal dok kt negeri sndiri je kot.yela, klo tiap kali kuar ngn en.Jojo..ajak die bgambar kt citu die xmo..malu katenye..sudahnyer bile gurls day out..haa amek ko berbmbar la puas2..buat2 muka xmalu selamba posing kt citu..>_<

Pastu baru la g mamam kt mC D..yeehaa GCB..kt McD pn smpat jugak posing..

Last baru kitorang gerak g pantai..macam sesi potograpi jer..hihi klakar tul..sampai kat k.krai jam8 malam.Malam tadi sambung keje malam..sampai telefon berbunyi pun susah nak bukak mata sebab mengantok dan penat yang teramat..hooo...
 
Mm nak konci gamba semalam x buleh lagi sebab aku guna komputer kt opis ni..nnt lah ye..
ok tu jer nk citer..daa.!




~doa hari ini:
TUhan..tolong jagakan dia untuk aku..aku syg dia..sgt2..
permudahkanlah segala urusan kami Ya Allah..
amin..:'(

Friday, 31 August 2012

hye2,..

Salam.
Tadi mase layan fb tengok update kenkawan...tjumpe ade kawan kite ni share lagu juDika...
besh jgk layan lagu ni..


Aku yang tersakiti~ by judika..

Monday, 20 August 2012

2syawal..

salam...hype...n hyeee...:)

Salam aidil fitri dan maaf zahir batin..maafkan diri ini andai ade salah dan silap..
sooo many things linger in a week dan aku pun tersangat la bizi jugak...raya punyer pasal kan...dengan biskut raya,projek bisnes popia nestum,bisnes roti jala..hoho..penat..
Orang lain masih sibuk kecana cini berhari raya..dan aku pula da msuk keje..penat wat preparation ntok raya xilang lagi,da msuk keje.hari 1st jer smpat beraya.hmm..xsempat nak g kutip wit raya..huhu.macam la ade orang bagi aku duit raya lagi kan..da tuo kot.

ouh i will mish my cousins,my mum,my kucing2..da la ngn kupu2 aku jmpe stahun skali jer..jmpe lak kejp sgt..cian..xpuas lg beborak ngn dorng sume..
mm oklah, sbb ni guna komputer opis je..ok skarang nak sambung kija..
to mrJojo,tq sbb antar sy msuk kija arini eyh walaopun kena redah jem nenas 3-4jam..^_~

daa...^__^

Saturday, 11 August 2012

TUHAN jagakan dia...

Salam..
Tengah hari tadi aku dan housemate kuar cari baju raya...wah nak raya mstila kena cari baju raya kann...:)  mase dlm kereta tu..ttba terdengar lagu ni..besh lah lirik dia..
So teros ingatan saya melekat pd aWk..en.jOjo.so aku pun dengan gigih cepat2 taip lirik lagu ni and sent da lyric to him...ngeee...^__^ 
aipp gedik tol lah..!
Sampai rumah..aku try search lirik ni dan terus jumpe...
hehee..layan lagu ni jom..





Hanya dirimu yang ku cinta
Takkan membuat aku jatuh cinta lagi
Aku merasa kau yang terbaik untuk diriku

Walau ku tahu kau tak sempurna
Takkan membuat aku jauh darimu
Apa adanya ku kan tetap setia kepadamu

Tuhan jagakan dia..
Dia kekasihku ’kan tetap milikku
Aku sungguh mencintai
Sungguh menyayangi setulus hatiku...







Monday, 6 August 2012

kengsom

For iftar...we went to Kengsom cawangan yang baru bukak dekat Tesco tu...
memang sebelum ni xpernah rasa kengsom..so we decided to try...dan rasanya boleh tahan,,dan cedapp...!mmg boleh la klo nak pegi ngn family n friends...sbb masakan die cedap dan puas hati la..:) tenyaang pewot i neh...
table for 2 person rm68 for 4 dishes..tapi, kitorng amek menu ala carte so dlm rm56 jek kot..kerabu mangga,kengsom,kubis goreng telur dan telur dadar,.






Kengsom
~~psstt...len kali boleh la bawak i dtg cini lagi..eh...? :p kikiki..

langgar pantang..

Penutup syawal sebelum berpuasa aritu...jojo teringin nak mamam mee udang pok man kt pasir mas...walaopun aku  n die x buleh makan seafood..tp dia naak jgk..so sebelom g mamam tu..kitorang singgah dulu kt farmasi beli ubat alllergic...hohoho..


 Beshnyer udang2 tu ade telur banyakk...



Bila makan memang x berhenggat.......






















.Dan,hasilnye,lepas 2-3 hari makan mee udang rebus tu kulit aku jadi gatal dan merah2...aishh...

mesin jahit...

Weeeee.....hahaa akhirnya impian tcapai gak...i da beli mesin jahit portable...tapi yang biasa je..boleh buat 7 jenis jahitan jek..tapi xpe..sy sukaa.....>_<


hee camat datang ke rumah baru awk ye mesin jait...semalam aku bawak die dari kg..bawak naek bus lagi...berat dan besar kott...tapi gigih jgk bawak..semangat tol..hikhik..



Pasni duduk kat umah sewa xla busan sangat kan..hehee dan da xboleh bagi alasan xsempat menjait lg..sbb klo blik kampung mesin jahit ma pun ade..kat cini pun ade jgk..huhu sehelai baju mum n sehelai baju aku ngah tggu turn ntok dijait..hoho harap sempat la sblum blik beraya ni 16hb ni..

Sunday, 22 July 2012

ehem..nak jugak gtau..heheh

Malam ni last nite keje malam...tadi sempat bukak anm jap untuk check slip gaji..gajinye xmasuk lagi,tapi semangat tul kan...haha! then guess what...?i punye kwsp da stop potong lah...waaaah...ini memang satu brita gUmbira owkeh....>_<

Lol ingatkan bulan masih ni ade lagi potongan,rupanya dari bulan lepas lah last potongan tu..yeaaha2... Kalau tau awal yang bulan ni da clear slip gaji kan bagus..awal2 lg i dah prepare borang pengeluaran tu tau...kuikui....;p aish xsabar tul puya nie...hihi..
mm rase cam esok jer nak g pejabat kwsp tu...hoho tp esok nak balik kg..xtau sempat ke x..

ok lah..azan subuh da nie..salam  ramadhan..
daaa..

Saturday, 21 July 2012

1 ramadhan telah tiba..

Selamat berpuasa dan camat pagi...^_^ semoga ramadhan tahun ni lebih banyak dapat kumpul pahala dan lebih diberkati..insyaallah..

Camat bersahur semua,,malam ni keje shift malam jadi 1st puasa tahun ni aku bersahur di hospital....sambil tunggu nak pasang azan subuh kt speaker, sempat la kejap aku bukak belog....huhu..
Pagi ni bersahur kite ngan air suam aje..hee tak selera la nak mamam biskur ker air nestum ke..mata masih ngantuk...huu ok tu je aku nak wish...
k daa...

Selamat berpuasa semua...!

Tuesday, 10 July 2012

hype..


Our dreams will comes true..insyaallah..amin:)


Petang ni lepas keje i balik kampung. i got 4 days off after i done my nite shift...
hoooyeaah hooyeaah...! >____<
gudbye k.kuala yg xbest..
Mmm jum tido kejap sbg bekalan ntok kerja ptg ni..

Sunday, 8 July 2012

Rase nak belajar sulaman bunga laah..

Pagi..huhu pagi lg ker ni?sbb aku baru bangun tido..so jadinya pagi lagi la kn..heheek...;p
aish..aku bkn bangun lambat tau..tapi malam tadi kite keje shift malam..so pagi ni baru tidoo...kul11 baru bangun..kejp je kite todoo tidoo kan..kan..


Bangun jer tido aku terus berbelog walkin' cari idea D.I.Y for wedd....dari 3-4 hari lepas lagi aku dok usha2, dok mencari2...pagi ni terjumpa lagi idea...hand bouquet la..goodie bag la,tote bag la.,sulaman bunga kat tote bag la...waaaahhh....sume rase macam kite nak buat sendiri...tapi mampu x..rajin x kite ni...?wajin ker? Walaoopun lambat lagi tarikh kawen dan xtahu bulan wape,,tapi rasenye pelan2 tu aku dah kena stat perah idea ni..penting ntok budget kawen kn.. 
oke insyaallah nanti kite try slow2 ye..klo aku rajin msti jadi punyer kan....huuuuu harap2 tangan aku ni lembut la untuk menjahit sume tu...




hmm nak sambung cari lagi...eh x,,nak g mandi dulu lah...>_<


k daaa.....=_<



Monday, 2 July 2012

july is coming..

Waooh cepat nye masa berlalu..
hmpir setahun suda aku dposting ke negeri asalku nieh...windu sih pada teman dan sahabat lame..di kkm ckaps,hos. dungun, jknt,....klo lah pintu doreamon tu benar2 wujud..mmg aku da beli dan akulah pengguna setianya saban hari..hOohOho..so xperlu laah ku posting blik ke cini.Ari2 buleh balik tido ngan mum..ngee..sebab kt tempat lame semua orang best...kat cini lain situasinya..ade hati2 yang xbersih..-__-
Macam x percaya jer kn..cepat tul stahun berlalu kn...


Ok stop2.. tinggalkan hal tu...Kita cerita pasal hari ni pulak..
Hari ni alhamdulillah dapat puasa lg..
jadi tinggal 3hari jer lagi puasa gantiku..esok insyaAllah nak puasa lg..huhuhu...;p
jap lagi Ramadhan yang dinanti bakal menjengah tiba..aku dah niatkan dalam hati,nak kumpul pahala  sebanyak yang buleh di bulan yang penuh berkat Ramadhan tahun 2012 ni..
Manelaa tahu tahun depan da xsempat nk kumpul ke kan.....
Ajal Maut kan kerja Allah s.w.t...mmm..


Nak jgk tunjuk gambar last month yang tak bule n x sempat nak update arituh...jum..






 Celeb bday jojo aritu..masa berrogers..gmba kek smpai lupe nak snap hoo..


 1 choc for me..and 1 vanilla for u..
k,gmba ni je kite letak..bia nmpk sipi2..tgk tu..amek gamba sndiri pun cover senyum..hahah


 Dan inilah die..family kite suda bertambah...si encem Yuyu dan si cantek Yumi....tengah makan carrot n sengkuang..tp sempat lagi berposing u..!
Yumi said,"sshh..carrot lg cedap dr sengkuang tau.."
Yuyu replied,"mintak carrot..cyg yumi,kite tukar2 mknan nk x..?"they're very shy..tp mkn ttp mkn..

Saturday, 30 June 2012

hye..

Today is da last day in june...niat di hati nak update ape yg xsmpt diupdate bln ni..huhu harap line tenet x buat hal ea...dr td mcm siput sedut jer slow bukan maen.....hoho..


Hepi belated besday to U my jojo..05062012..ouh da gnp 26thun laa b...waa da tua eh..hihi


& Hepi belated bday to my opismate kak noor hasidah..


dan nk upload gamba x buleh...sbb line yang mcm siput sedut ni..next session la aku update nmpaknye..since line slow gini..dan ni pn da nk kul9..jap g ade Majalah3 kt tb3...k la bye2x......nk g tgk tb lah...-_-


Oouh satu g nk story...mm saya ade famili baru..;).pakmuda kasi sepasang wonderpets...name die Yumi ngn Yuyu...nnt kite kenalkan ye...hihii... :p


k bye....

Wednesday, 20 June 2012

Kasihan baby cat tu..:(

Hari ni keje petang dan malam..jd byak masa pagi ku terluang..so pagi ni aku pegi la kedai kopi berdekatan umah ni ntok beli air tapis..masa tngah tggu turn..sebab ada sorang akak ni tengah isi botol air dia..aku terpandang seekor anak kucing..tengah terbaring..nampak macam comot, penuh ngan tahi mata, tak cihat dan keletihan..aku pernah nmpk kucing ni 2minggu lepas mase kedai ni..akak kedai ni cakap mak kucing tu da mati kena langgar ngn lori..tinggal die je sekor...alaa ciannya aku tengok.kecil macam tu da tak boleh nak menyusu.mase tu aku da smpat la belai2 die..rase nak amik tapi keinginan tu tak kuat..so aku biar je.. 


Pagi ni aku nampak lagi..so aku pegi la belai2 masa dia baring kat depan kedai tu...mata dia sayu je pandang aku..kecian..badan dia makin kurus..mata pn penuh ngan tahi mata..comot sangat..so aku pn tepon la mumi aku..tanya pendapat dia boleh tak klo aku wat balik seekor anak kucing..sebab kecian mak dia da mati..kt kedai kopi ni tuan kedai tu macam xpeduli dan x jaga pun dia..dia macam kelaparan je..perut pun kempis..sebak sangat tengok..mmm pujuk2..ma pun izinkan..:)


Hehe aku pun terus tnya pakcik kedai tu..'Mm pakcik,ank kucing ni klo sy nak amik boleh x? terus laju je dia bagi.."hah amiklaa.." aku tnya dia ade kotak x..terus dia bagi kotak kosong..tp aku cakap ngan dia,"sy datang amik kejap lg sebab nak hantar air tapis ni balik dulu..pasni saya datang amik dia"..pakcik tu cakap "ha ok.."


Ttbb bila aku datang lagi skali nk amek kucing tu..terus akak kedai tu bawa ank kucing tu ke dalam kedai die..aip nape plak ni..pastu pakcik tu ckp.."mm dia nk..dia nk jaga.."(merujuk pd kakak tu la)..pastu aku cam da blur la...td dia bagi aku..ni akak tu x bagi plak..mm mcm2 la..aku ckp "oo dia nk bela ke..xpela klo macam tu..." :( 


Xpaham betul la klo betul dia nak bela..sayangkan kucing tu..kenapa dibiarkan anak kucing tu lapar dan comot macam kucing jalanan ??Aku yang tengok pun rase nak menitis air mata...mm xpelah klo betul dia nak bela anak kucing tu...aku harap dia boleh jaga kucing tu sebaiknya..cukup makan dan cukup kasih sayang...tolongla bela sebaiknya sebab kucing tu pun makhluk Allah dan pembawa rezeki juga kan...
lepas aku belai2..dia pun bangun daa..

Tuesday, 19 June 2012

Tlg aminkan ntok saya..-_-

Mlm ni aku terjumpa satu doa ni...aku baca dan aminkan...masa baca doa ni..betullah dalam hati kecil ku ini punya rase yang tak boleh digambarkan..sungguh sayu kwn2...sedih sekali rasenya.. 
Ntah kenapa..air mata ini laju berjurai jatuh tanpa aku pinta......-,_- 





Doa buat bakal suamiku insyaallah..
Bismillahirrahmanirrahim…
Ya Allah,
Ampunilah segala dosanya,
Peliharalah seluruh anggota keluarganya,
Berkatilah seluruh kehidupannya,
Sejahterakanlah tubuh badannya,
Terimalah segala ibadah dan perjuangannya,
Dan tuntunilah setiap langkahnya.
Ya Allah,
Walau ku tidak tahu siapa gerangannya,
Inginku titipkan sedikit harapan untuknya,
Jadikan dia seorang yang mencintaiMu lebih dari segalanya,
Seorang penyambung perjuangan rasulMu yang setia,
Seorang anak yang menghormati kedua orang tuanya.
Ya Allah,
Peliharalah ikhtilat dan hatinya,
Jauhkan segala gangguan yang merosakkanya
Agar dia menjadi hambaMu yang bertambah kesolehannya
Hanya engkau sebaik-baik pemelihara.
Ya Allah,
Kelak, izinkan aku sebagai ‘Qurratul ain’ terbaik untuknya,
Dan satu-satunya sayap kiri buatnya...
Amiinnnn....

Semoga Allah s.w.t membuka pintu rezekiNya dan mempermudahkan segala urusan buat kita..amin..